e-wędrówki portal mapowy logo

PORTAL MAPOWY WOJEWÓDZTWA
WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

Gofrownica

Gofrownica Wypiekanie ciasta w formach żelaznych ma dość długie tradycje. Już na obrazie Piotra Breughela z 1559 r., uwieczniona jest kobieta na placu miejskim wypiekająca ciasto w ten sposób. W "Encyklopedji Staropolskiej" Zygmunta Glogera z 1900 r. wspomniane jest, że wypiekanie w żelaznych formach ciasta zwanego andrutami, powszechne było na naszych terenach już od XVIII w. Fabryczne formy żelazne stały się dość powszechnym wyposażeniem prawie każdego gospodarstwa domowego w okresie międzywojennym. Przepis na ciasto w nich wypiekane zależał od zamożności ich właścicieli, ale na wierzchniej stronie prezentowanej formy umieszczona została sugerowana propozycja jego receptury w języku niemieckim: "1 Klg Mehl, 2[1/4] Liter Milch, 6-8 Eier, 375 Gr Butter, 1 Löffel Hefe. 3" (1 kg Mąki, 2 [1/4] litra mleka, 6-8 jajek, 375 g masła, 1 łyżka drożdży. 3.). Forma składa się z dwóch okrągłych płatów połączonych zawiasem. Na górnym znajduje się uchwyt, a po obu stronach obu płatów na jednej osi umieszczone są wystające bolce, które służyły do mocowania całości na niestety zaginionym pierścieniu. Wypiekane w formie ciasto miało kształt pięciu koncentrycznie ułożonych serc o strukturze plastra miodu. Literatura: Z. Gloger, "Encyklopedja Staropolska" Z. Jasiewicz, "Forma do wypieku ciasta z okolic Międzyrzecza" Karta ewidencyjna obiektu z zasobów Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie


Zdjęcia 3D

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.